Categorieën

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Zoekterm midderif ademhaling

Soms lees ik op een het internet zoveel onzin over ademen, ademsteun en ademhaling dat ik zo af en toe achter de pc ga zitten en mijn commentaar geef op het artikel.
Helaas wordt dit door de desbetreffende bloggers niet altijd goed ontvangen.
Zo heb ik kort geleden op onderstaande tekst op www.dactyologie.nl gereageerd:

Een hulpmiddel om de middenrif-ademhaling toe te passen is eerst je buik iets in te trekken, eventueel een riem om de ribben heen te binden en daarna in te ademen. Je voelt dan dat niet je buik beweegt, je ribben op hun plek blijven en je bovenlichaam uitzetten. Onder je longen zit namelijk een diafragma die dit regelt. Of hij drukt naar beneden waardoor je onderlichaam in beweging komt, of hij brengt je bovenlichaam naar boven. Nu is het zaak als je goed wilt ademen niet je ribben te laten bewegen maar te voelen dat je omhoog komt. Doe dit zo vaak mogelijk en zeker als je de huidige emoties in je lichaam even een halt wilt toeroepen.

Mijn commentaar hierop is helaas niet geplaatst, toch kan ik iedere ademhaler, spreker, zanger hier, met mijn reactie een hart onder de riem meegeven:
Als Oefentherapeut en Ademtherapeut ben ik zo vrij om op bovenstaande quote te reageren:
Bij lezen van het artikel moet ik er op wijzen dat er heel wat verwarrende en helaas onzinnige dingen in staan op bovenstaande quote daarom mijn reactie. Als eerste wil ik u er op wijzen dat het diafragma en het middenrif exact hetzelfde is, de hollandse en de latijnse naam benoemen beide de koepelvormige spier aan de onderkant van de borstkas, de spier die de ruimte tussen de borst en buikholte scheidt!! Het diafragma/middenrif spant altijd aan nadat de ademprikkel (innervatie) vanuit de hersenstam komt. De hulpademspieren en de situatie waarin men zich bevindt, zowel fysiek als emotioneel bepalen wat er met de ademprikkel gebeurd.
Nu kun je 1 de ribben op zijn plaats houden, de schouders en de bovenste hulp-ademspieren ontspannen houden, dan plat het middenrif/diafragma af waardoor de ingewanden weggedrukt worden en de buik op bolt!! Dan is er sprake van buikbeweging en we noemen dat buikademhaling. Hoe lager de buik ruimte geeft, hoe meer het middenrif kan zakken of de ruimte krijgt om te zakken. Het ruimte geven is gevolg van loslaten van spierspanning in de onderste romp- bekkenbodem- buik- rug- spieren!

Je kunt ook 2 de ribben naar opzij bewegen, de ribben zetten uit, de borstkas wordt breder, dan spreek je over een midden- of middenrifademhaling. De spieren rond de onderste romp helft en bovenste romphelft geven allen iets aan ruimte toe. In rust situatie heb je aan deze ademtechniek doorgaans voldoende.
Je kunt ook 3 de onderste ribben laag en stil houden, door de spieren onder het middenrif op spanning te houden. Dan zoek je de bovenste ademruimte op, de schouders lichten wat op, de bovenste ribben heffen wat. We spreken dan over een hoge of borstademhaling, ook in dit geval doet het middenrif nog steeds actief mee. Dit kun je ook bereiken met het dragen van strakke onderkleding, broeken, rokjes etc. of het dragen van een korset.
Het middenrif is de ademspier ! daar kun je niet omheen!!
Het omhoog komen waarover u in uw blog schrijft, is in feite de totale strekking in het lichaam opbouwen waardoor de stand van de borstkas ten opzichte van de buikholte de juiste stand heeft zodat het middenrif optimaal kan dalen en/of afplatten, de romp spieren blijven een goede basis spanning behouden zodat zowel het ademen als de strekking bewaart kan blijven.
Dit mechanisme noemen we ademsteun en is in feite de klankkast op spanning, inhoud, volume houden.
Inmiddels weten veel van mijn leerlingen en volgers dat een juiste steun in houding (houdingsopbouw) een voorwaarde is om zowel fysiek, emotioneel en ademtechnisch goed met jezelf uit de voeten te kunnen. Ademen komt vanuit E -motion op gang brengt je in beweging en kleurt je eigen geluid. Laat de riem maar los en pak dit hart voor onder de riem aan.

Geef een reactie

Je kan deze HTML-tags gebruiken

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*