Categories

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Operatie HNP en dan

Extra aandacht voor uw houding.
Uw herniaoperatie is achter de rug. De oorzaak van het pijnlijke probleem is weg, de draad van de dagelijkse activiteiten wil je zo snel mogelijk weer oppakken. Toch heeft uw lichaam een periode van herstel, revalidatie nodig. Factoren als leeftijd, conditie, eerdere operaties aan rug of bewegingsapparaat rond de wervelkolom hebben hier uiteraard invloed op de duur van het herstel. De eerste 6 weken na de operatie zijn sowieso belangrijk, in die periode moeten belasting en belastbaarheid goed op elkaar afgestemd zijn en alle overbelasting moet voorkomen zien te worden, zowel fysiek als mentaal.

Waar op te letten: Luister naar het lichaam, uw lichaam is de beste raadgever, neem de signalen serieus. De eerste 4 tot 6 weken zijn daarin heel erg belangrijk. Een geopereerde wervelkolom die overbelast wordt is snel verzwakt met kans op nieuwe hernia’s of andere complicaties. Wissel lichamelijke activiteiten en rust goed met elkaar af, ook al voelt u zich niet moe, ga regelmatig liggen liefst op de rug met de benen in gebogen houding. Werk dagelijks aan conditie met lopen en fietsen op hometrainer ( ivm hobbels in de weg!) Per dag een stukje er bij. Leg korte afstanden buiten lopend af. Fietsen buiten en zwemmen mogen pas na 6 weken na de operatie gestart worden. Bewegen in water mag al zodra de wond dicht is. Zorg voor veel afwisseling in houding, vermijd voorovergebogen en/of gedraaid zitten. Zitten mag slechts kort en volledig actief. Vrijen hoeft u niet te vermijden, zorg uiteraard wel voor een prettige houdingen voor uzelf en uw partner, waarbij de rug goed gesteund is en de bewegingen rustig, vloeiend verlopen.

Zitten is een zware belasting voor de lage rug, zeker als de houdingsspieren te weinig worden ingezet, dus zorg voor een actieve gestrekte houding met steun in de rug. De rechte eetkamer stoel nodigt hiertoe het beste uit. De tuinstoel met verstelbare rugleuning kan ook een goede steun geven in de eerste periode, zorg er voor dat uw voeten plat op de grond kunnen staan en dat de billen achter in de stoel zitten, zorg dat de onderrug de normale holling bewaart en zorg dat hier voldoende steun is, eventueel met kussentje in lage rug. Houdt het zitten kort, zit niet langer dan 20 min. weet dat het lichaam trager signalen geeft in een statische houding. Loop tussendoor soepel met kleine stappen en rustige belasting.

Vervoer Vermijd in de eerste weken vervoer per auto ivm in en uitstappen en de diepe zit houding. Als het niet anders kan zorg dan voor voldoende steun in de onderrug en beperk de rit tot max 30 min. Zelf autorijden mag niet, ivm belasting en zithouding tgv bediening pedalen. Het in en uitstappen doet u volgens de techniek die u ooit geleerd heeft voor uw rijexamen, recht met de bips naar achter, je zit dwars op de stoel en dan draaien en benen samen in de autotrekken, met een plastik zak onder de bips gaat dit lichter en sneller. Openbaar vervoer kan een aanrader zijn mits u gebruik kunt maken van invalide zitplaatsen en niet al te lange wachttijden heeft. Moet u dan toch wachten wissel dan lopen staan en zitten voldoende af, een wandel sta stok kan hierbij een uitkomst bieden. De fiets is ook de eerste 6 weken niet aan te raden ivm het hobbelige wegdek en de snelheid van handeling bij plotseling moeten af- en opstappen. Train wel op de hometrainer om spierconditie op te bouwen.

Tillen vraagt om de juiste techniek zowel voor mensen met rugklachten als gezonde mensen. We besteden er pas aandacht aan als het niet gaat of klachten geeft. Na de operatie 6 weken geen belasting dwz niet meer dan 1 kilo ( een pakje suiker) geleidelijk in die periode mag dit iets opgevoerd indien u de juiste technieken beheerst. Techniekpunten zijn: beweeg beheerst, de last dichtbij het lichaam, gebruik knieën en heupen goed, til niet bovenschouderhoogte, houd romp symmetrisch, gebruik beide handen kiep vanuit de heupen tot schuin naar voren met een rechte rug. Na volledig herstel niet meer dan 15 kilo tillen en blijf de techniek goed gebruiken!

Huishouden is een kwestie van overslaan voor een periode van 6 weken of goed delegeren. Hoe simpel de taken ook lijken de belasting voor uw rug is nu in deze periode teveel. Stofzuigen, bedden verschonen, wc schoonmaken, douche schoonmaken, afwassen, koken, vuilniszakken buiten zetten, ramenlappen etc. uiteindelijk gaat u het allemaal weer leren doen met de juiste technieken. Train deze uiteraard met uw oefentherapeut goed in zodat u ze niet alleen weet maar de handelingen vooral eigen heeft gemaakt.

Werk en sport hervatten Dit doet u na de eerste klinische controle bij de neurochirurg, indien alles goed verloopt. Bouw het rustig op overleg met de bedrijfsarts, de oefentherapeut en de sportinstructeur. Belasting en belastbaarheid moeten goed op elkaar afgestemd zijn en blijven. Uw eigen lichaam is hierin de beste raadgever, dus luister nauwkeurig naar de signalen en overleg als u twijfels heeft met de oefentherapeut. Blijft u zich er goed van bewust dat de signalen vanuit het lichaam trager tot u door dringen bij statische belasting.

Gebruik pijnmedicatie volgens schema wat u van de arts krijgt, dit is belangrijke ondersteuner in het herstelproces.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*