Categorieën

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Jones fractuur

Een kleine mis stap tijdens het dansen leidde in 1902 bij Sir Robert Jones tot een fractuur van metatarsale 5. Het wordt daarom ook wel de Jones fractuur of “dansfractuur” genoemd. Degene die dit heeft, heeft acute pijn aan de laterale voetrand zonder dat er een ernstig trauma aan voorafgegaan is. In eerste instantie denkt de patiënt een kneuzing te hebben, later blijkt de pijn zo hevig en scherp gelokaliseerd dat een Ro foto zal moeten vastleggen wat de diagnose is.

Is er dan sprake van een Jones fractuur dan is goed behandelen op zijn plaats. Het herstel van deze kleine fractuur heeft echter soms grote gevolgen 1 op de 4 herstelt goed zonder operatieve ingreep.

Als de botdeeltjes na de breuk nog netjes liggen, wordt behandeld met een gipsspalk gedurende 4-8 weken, in deze fase is het belangrijk om de voet niet of slechts gedoseerd te belasten. De botdelen moeten aan elkaar groeien. Ten gevolge van matige bloedvoorziening in dit deel van de voet en omdat aan de metatarsus 5, verschillende pezen zijn aangehecht, waardoor er gemakkelijk immobiliteit optreedt, wordt dit groeiproces nogal eens verstoord.

Vandaag ben ik met mijn Jones fractuur voor de 3e keer in het ziekenhuis geweest en de foto liet voldoende herstel zien. Tevens is de voet goed in conditie gebleven met de onbelaste oefeningen die ik deed en de bewust gedoceerde 50% belasting.
Geheel tevreden over dit herstel ga ik naar huis en ben in gedachten mijn eerste wandelingen en dansen al aan het plannen, nu echter wordt de rem erop houden nog even belangrijk, om eerst voldoende natuurlijke stabiliteit te ontwikkelen. Op de warme dag de bergschoenen aan 🙂

De positieve energie die ik tijdens de helingsfase naar mijn voet gestuurd heb, de positieve energie van vele Biodanza vrienden en vriendinnen, de gerichte oefeningen in gedachten (Feldenkrais) op beweging in de voet, het inzicht in dit alles hebben me weer een goede en korte revalidatie opgeleverd. Wederom ben ik blij dat ik oefentherapeut ben en mijn eigen inzichten ervaringen ook op mezelf kan toepassen met dit resultaat.

Geef een reactie

Je kan deze HTML-tags gebruiken

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*