Categorieën

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Stress en bewegen

Bewegen is een onderwerp dat mij voortdurend interesseert. Mezelf en anderen in beweging krijgen is een van de belangrijkste taken in mijn leven. Dit wil niet zeggen dat ik vind dat iedereen aan sport moet doen, zich uit de naad moet trainen. Ik acht wel iedereen verantwoordelijk om voor het dagelijks gezonde portie bewegen van 30 minuten zorg te dragen. Het lichaam in een goede conditie houden staat voor mij als een paal boven water, niet de Zorg moet daar voor zorgen maar ik zelf.

Stress is een onderwerp waar we in de hedendaagse maatschappij niet meer om heen kunnen. Stress is enerzijds de motor voor alle stappen die we maken op gebied van economische, financiële, culturele, maatschappelijk en persoonlijke ontwikkeling. Stress is echter ook de oorzaak van alle stappen die we niet maken. Stress geeft een vlucht of vecht reactie, de fysiologische kennis over wanneer en waarom we in welke reactie terecht komen is de laatste decennia geëxplodeerd .

Maandag 31-10 begin ik aan een lezingcyclus bij de VU. Een collega zal daar niet aanwezig zijn, de stress is hem te veel geworden en hij heeft besloten zijn leven te beëindigen. Wij blijven met vragen achter: Was er sprake van chronische stress?, Is er een depressie of angststoornis ontstaan?, Is er een psychose ontstaan door centrale dyshomeostase? Zijn antwoord op deze vragen zullen we nooit krijgen.

Wel hoop ik bij de lezingen meer inzicht over het effect van het behandelen met oefenen of psychotherapie op perifere en centrale effecten te krijgen. Runningtherapie bij depressie, oefenen om recidief hartinfarct te voorkomen, cognitieve therapie om burn-out te voorkomen, graag wil ik nog meer inzicht om anderen te begeleiden om te zorgen dat de stress niet nogmaals iemand brengt tot een vreselijke daad.
Ik zal tijdens deze lezing cyclus regelmatig in gedachten bij deze waardevolle collega zijn. Tevens wens ik alle andere collega’s sterkte met het verlies van Richard. Het gezin dat hij achterliet wens ik veel sterkte kracht en souplesse.

Rest in natural great peace this exhausted mind,
Beaten helplessly by karma and neurotic thoughts,
Like the relentless fury of the pounding waves
In the infinite ocean of samsara.
Rest in natural great peace
by Sogyal Rinpoche

Geef een reactie

Je kan deze HTML-tags gebruiken

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*