Categories

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Van zorg naar participatie

Ineens is het zo ver. Vandaag hebben we met elkaar vernomen, gehoord uit de mond van onze kersverse koning Willem Alexander, dat we naar een participatiemaatschappij gaan. Het plan is uiteraard door het kabinet gemaakt, hij, de koning zat daar en heeft het uitgesproken. Wij hebben er misschien wel met flapperende oren, rode wangen, gespannen handen en/of rillingen op de rug naar zitten luisteren.
Eerlijk gezegd: Ik niet. Ten eerste was ik op het moment van de troonrede in gesprek met een nieuwe cliënt. Ten tweede kijk ik nooit naar de troonrede omdat het op een ongunstig tijdstip valt voor een kleine zelfstandige. Ten derde vind ik het napraten ’s avonds bij de diverse TV-programma’s veel waardevoller omdat ik dan inzicht krijg in het politieke Den Haags denkgoed.
Ik was vanmiddag in gesprek met een cliënt die ik op dat moment duidelijk maakte dat niemand zijn klachten kan oplossen, dat de enige die dat kan hij zelf is. Hij zal dus in het behandelingstraject, als hij dat aan gaat, moeten participeren.
Ik kan er niet voor zorgen dat zijn klachten die al jaren bestaan overgaan. Hij is namelijk de deskundige van zijn eigen lichaam, leven en zijn eigen dagritme.
Ik ben bereid om aanwijzingen geven, zijn vragen te beantwoorden, tips waar nodig, zijn verhaal te begrijpen en terug te geven, bij te sturen als hij denkt de fout in te gaan, maar hij alleen moet het doen. Hij moet net als bij autorijles gaan participeren in het verkeer en ik ben de instructeur.
Nu zul je denken dat ik informatie vooraf heb gehad van de minister-president: “Jolande laat je cliënten vanaf Prinsjesdag 13:00 uur participeren.” Maar nee, ik heb geen informatie vooraf gehad, dit is mijn visie al jarenlang, ik wil dat de cliënt zelf inzicht krijgt en aan het werk gaat. Ik, en met mij veel andere oefentherapeuten, ben er van overtuigd dat ieder mens meer inzicht heeft in zijn / haar eigen genezings -herstelproces, dan wij elkaar in de zorgmaatschappij bieden.
Van klacht naar kracht, van zorg naar participatie.
Het kost u minder en levert u meer, veel meer, op!

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*