Categorieën

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Endometriose bij meisjes en adolescenten: Wat??

Op de eerstelijns zorg dag georganiseerd door Dokh in Egmond aan Zee ontmoet ik Mw. Bianca de Bie. Na een praatje bij deEndometriose stand weet ik dat ik hun workshop met veel interesse zal gaan volgen. Middels de aanwezigheid met hun stand en het geven van deze workshop aan 1e lijn zorgverleners hopen zij meer bewustwording te creëren over Endometriose, de impact van deze ziekte op de patiënt en de rol die er voor eerstelijns zorgverleners is weggelegd. Het team staat te popelen om aandacht te vragen voor deze problematiek!In de zaal zitten veel huisartsen, een aantal assistenten fysio- en oefentherapeuten. Mw. Bianca de Bie doet een korte intro over Endometriose, de yellow ribbon en de patiënten vereniging EndometrioseKnipsel1 Daarna vertelt Dr. Arnold Simons over de ziekte, d gevolgen en de impact die het heeft op de buik, de pijn beleving en de psyche van de jonge vrouw. Vele jonge meisjes met menstruatieklachten worden helaas door de huisarts te weinig gezien.”…. Mijn moeder had deze problemen ook, een paar paracetamol en dan gaat het morgen wel weer, de tante buurvrouw etc. hebben allerlei adviezen welke de jonge meid allen probeert.” Ook bezoek aan de huisarts levert weinig op, deze schrijft de pil voor om de menstruatiebloeding te remmen. Hieraan voorafgaand wordt er doorgaans weinig aan algemeen fysiek onderzoek gedaan in verband met hun kwetsbaarheid van deze jonge meisjes. Er wordt wel veel aan pijn medicatie voorgeschreven en later hormoonregulatie. Echter de pijnmedicatie sust en de hormoon regulatie pil doet Endometriose versterken. Er moet meer gebeuren, de gevolgen zijn namelijk groot. De stichting heeft een vragenlijst ontwikkeld de zgn. Endometriose test op de site te doen. Opvallend is in de discussie in de zaal dat op de stellingen /vragen wordt nogal ontkennend, negatief en remmend gereageerd, terwijl Simons met duidelijke cijfers komt. Zie ook http://endometriosis.org/topic/resources/articles/
Ik spring op, verdedig mijn idee over pijnstillers voorschrijven aan jonge meisjes, hormoon behandeling bij tieners en vooral het niet serieus nemen van de klachten, welke impact zal dat hebben op de beeldvorming en ziekte perceptie bij een grote groep jonge mensen. De discussie krijgt een andere wending, er komt meer aandacht voor gericht onderzoek en juiste doorverwijzing.
Natuurlijk niet ieder meisje met menstruatie klachten heeft endometriose maar wel elke endometriose client heeft dit vanaf haar eerste menstruatie. Laten wij daar alert op zijn en blijven doorvragen als bij een meisje tijdens de oefentherapie begeleiding blijkt ernstige menstruatie buikpijn te hebben.

Geef een reactie

Je kan deze HTML-tags gebruiken

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*