Categorieën

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Oefentherapie

Heb jij klachten overweeg dan ook eens met jezelf:
“Wie het gaat oplossen jouw arts, therapeut, osteopaat of ik zelf? ”

Je hebt zoveel in je om te herstellen van ziekte, trauma, verslavingen, overgewicht. We leven in een maatschappij waarin we steeds meer en meer het gevoel hebben dat ons van buiten af dingen worden aangedaan en waar we ook buiten onszelf de oplossing gaan zoeken. Maar de echte wijsheid zit al in jou, luister er naar, ga bij jezelf te raadde en zet je eigenwijze kracht in om van klacht naar kracht te ontwikkelen. Ik kan het niet voor jou doen ik kan je wel iets aanreiken wat mogelijk een steuntje in jouw rug is, een eyeopener of een stimulans.

mensenDe kracht van oefentherapie Cesar/Mensendieck is de zelfredzaamheid van de patiënt stimuleren en benutten.
Ieder mens kent de behoefte om zelfredzaam te zijn, daar gebruik van maken is uniek en onderscheidend binnen therapieland.
Als de patiënt de samenhang tussen de symptomen, de interne en externe factoren en de oorzaak van de klachten ziet en bewust wordt, kan hij dit leren benutten voor het herstel. Dat betekent dat de oefentherapeut C/M de cliënt educatie, inzicht geeft hoe de patiënt met de klacht omgaat, uitleg geeft over de onderhoudende factoren. Zo leert de patiënt zijn klachten te begrijpen, adequaat te reageren op de klachten, zodat de klachten verminderen, verdwijnen en uiteindelijk voorkomen kunnen worden. Mocht de klachten toch weer terugkomen of verergeren, kan de cliënt met zelfhulp verder en hoeft hij alleen opnieuw hulp in te schakelen als zich veranderingen voordoen.

De oefentherapeut C/M vraagt hiermee een actieve inzet van de cliënt. De oefentherapeut “coacht” de cliënt van klacht naar kracht.

Het bewust worden van eigen lichaam, weten hoe een en ander samenwerkt, de oefeningen en de adviezen vormen samen het gereedschap waarmee de cliënt zelf aan de slag kan.
Binnen deze vorm van therapie is de patiënt zelfsturend op weg in zijn eigen herstelproces, dat vraagt een actieve deelname aan de behandelingen en het inpassen in dagelijkse leven om zo zelf een nieuw, gezond houding en beweeg gedrag aan te leren.

Dit vraagt zowel van de patiënt als van de therapeut een hoge interne motivatie en zelfreflectie tijdens de  behandelingen welke uniek en op maat gesneden zijn. Dat maakt dat ik vanaf dag 1 zo enthousiast ben over mijn vak, deze vorm van oefentherapie.