Categorieën

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Copingstijl

Verandering en hoe ga je ermee om?

Ons leven is onderhevig aan veranderingen en met veel van die veranderingen gaan we mee zonder het in de gaten te hebben. Het proces om aan de eisen van zichzelf en de buitenwereld te kunnen blijven voldoen is een voortdurend ondernemen van cognitieve aanpassingen en gedragsinspanningen, dus veranderingen.
Het aanpassen aan deze stroom van continue impulsen, passief dan wel actief noemen we Coping gedrag. Of de verandering tot stand komt in stressvolle situaties of ontspannen situaties is niet van belang. Coping is de manier waarop de mens gedragsmatig op die veranderingen reageert, zoals je in het spel risk voortdurend bezig bent met veranderen strategie aanpassen. Coping vertelt ook iets over het emotionele verwerkings- vermogen, het beheersen van de emotionele reacties en gebruik van contactuele en sociale eigenschappen.

Op het moment dat je het bewust nodig hebt blijkt nogal eens, dat de strategie die je tot nog toe veel gebruikte te kort schiet of soms zelfs helemaal niet te werkt.
Goed inzicht in je eigen Copingstijl kan dus van belang zijn zodra je in een lastige situatie komt, je kunt dan bewust van jou eigen strategie kiezen en er gebruik van maken of juist bewust een andere strategie ontwikkelen.

Aan de hand van de UCL, de Utrechtse Coping List (ontwikkeld in 1993) kan jou Coping strategie bepaald worden, hier wordt gebruik van gemaakt bij mensen die in lastige situaties vast zijn gelopen en handvatten zoeken samen met begeleidend psycholoog om uit de lastige situatie te komen.
1. Probleemoplossing
2. Wishful Thinking
3. Probleemvermijding
4. Sociale Steun Zoeken
5. Cognitieve Herstructurering
6. Zelfkritiek
7. Emotionele Expressie

Iedereen maakt van de verschillende stijlen in verschillende situaties gebruik en zal bewust of onbewust switchen indien blijkt dat ingezette strategie niet werkt. Het gekozen patroon moet uiteraard een directe relatie met het probleem hebben om effectief te kunnen zijn. Iedereen heeft de voorkeur voor een bepaalde strategie en dat is jou Coping stijl. Indien nodig kun je je eigen Coping stijl veranderen, dit moet nogal eens gebeuren om binnen therapie situaties tot resultaten te kunnen komen.

De verschillende strategieën worden verder op de site beschreven en toegelicht soms met een casus.

JMvEk,14-04-2006

Comments are closed.