Categorieën

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Even op adem komen

Ik heb het boek: Even op adem komen van Fred van Beek, in 1993 herlezen als stimulans voor mijn werk als oefentherapeut en voor mezelf, ervaringsdeskundige op gebied van adem. Ik had inmiddels naast een drukke baan ook een gezin en merkte dat de spanning mijn oude spraakgebrek weer deed herleven er moest dus nodig iets gebeuren. Oefeningen die ik tijdens mijn leerweg onder leiding van Jan van Dixhoorn en Bram Balfoort deed kwamen ook weer helder boven. Het stimuleerde weer mij zo dat ik inmiddels vele oefeningen gebruik uit het boek: Ademen wij vanzelf van Jan van Dixhoorn en Bram Balfoort en toepas om mijn natuurlijke adem te stimuleren wanneer dat nodig is.

Ademen is leven. Als onze adem stopt zijn we dood. Om ons lichaam goed te laten functioneren moeten we ademen, slechts een paar minuten zonder adem kan fataal zijn. Ademen is zo gewoon dat we ons vaak niet bewust zijn hoe we ademen en wat er dan voelbaar is in het lichaam. Ademen is meer dan een gasuitwisseling om de verbrandingsprocessen in het lichaam actief te houden. Vandaar dat verkeerd ademen bij veel mensen de oorzaak is van spanning en dysregulatie in het lichaam. Deze dysregulatie leidt tot problemen van welbevinden, welzijn en gezondheid. Het kan ons nerveus en gespannen maken, het kan leiden tot hyperventilatie, benauwd gevoel, buikklachten, slechte spijsvertering, beperkte energie en meer.

Recensie
De  auteur Fred van Beek heeft het boek  geschreven 1992, hij geniet al geruime tijd bekendheid als yoga docent. Het boek begint met enkele hoofdstukken over ademhalen en de gevolgen, van een verkeerde manier van ademen, voor gezondheid en welzijn. Een juiste ademhaling, vanuit de onderbuik, brengt ons in contact met de scheppende oerkracht in onszelf (door de auteur gelijkgesteld aan seksuele energie). Dit brengt een proces van spirituele bewustwording en ontwikkeling op gang, maar kan ook stormachtig verlopen en gevaren opleveren voor de gezondheid, vooral die van niet al te stabiele mensen, hier gaat de auteur niet op in. Fred van Beek geeft een bloemlezing van adem- en yoga-oefeningen en beschrijft daarbij de invloed die het kan hebben op uiteenlopende gezondheidsklachten van lichamelijke, psychische en psychosomatische aard. In beknopte teksten zonder dogma’s, wil hij de lezer  stimuleren tot vrij ademen vrij zijn en de energie weer laten stromen. Tevens bevat het boek illustraties van oefen houdingen.

JMvEk,14-03-2007

Geef een reactie

Je kan deze HTML-tags gebruiken

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*