Categorieën

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Pijn

Het boek: Pijn,  is geschreven door  Frank Vertosick, in 2000
Pijn dient een doel. Als onze pijn stopt zijn we dood. Om ons lichaam goed te laten functioneren moeten we pijn gewaarworden. Lichamelijke pijn is, hoe klein ook is alarmerend, met andere woorden: Pijn maakt jou via het lichaam, iets duidelijk waar nodig aandacht aan besteed moet worden. De pijn is een signaal van ons verzwakte lichaam dat vraagt om aandacht voor herstel.

Wat is de biologische noodzaak van pijn, waarom bestaat die vervelende migraine, waarom zoveel pijn bij de natuurlijke processen van menstruatie en bevallingen. Wat is de zin van reuma, botpijn, spierpijn, fantoompijn? Hoewel alle hogere diersoorten ook pijn ervaren, lijkt het bij de mens wel erger en hebben wij mensen ook het vermogen ons toekomstige pijn voor te stellen. Welk verband bestaat er tussen bewustzijn, intelligentie en pijnbeleving?

In mijn zoektocht naar antwoorden op deze vragen kom ik ook het boek van Frank Vertosick tegen. Vertosick is neurochirurg, heeft zelf migraine en heeft zich gespecialiseerd op het gebied van de palliatieve zorg, de pijnbestrijding. Het lijden wordt in vele Godsdiensten gelijk gesteld aan leven; het lijden hoort bij het leven en hoe je er mee omgaat is afhankelijk van jouw geloofsbeleving en jouw eigen bewustzijn.
Volgens Vertosick kan pijn kan gezien als biologisch fenomeen met een aanwijsbare oorzaak en een oplossing. Frank beschrijft in zijn boek verschillende casussen  met pijn in hun verhaal, soms in en in triest, soms voelbaar pijnlijk, regelrecht uit de hel komen sommige aandoeningen die hij beschrijft. Toch weet hij in elk verhaal de positieve draai te geven de noodzaak van de pijn en de weg naar de oplossing.
Het boek: PIJN, de wetenschap van het lijden heeft mijn inzicht in mijn eigen pijn versterkt en me de moed gegeven te weten dat ik mijn cliënten middels de oefentherapie benaderen kan en hen wezenlijke handreikingen kan geven om hen door hun eigen proces heen te helpen gaan in plaats van er tegen in te vechten. Pijn is in mijn opinie meer de uitkomst van de strijd tussen de menselijke vastberadenheid en de lichamelijke/geestelijke mogelijkheden, dan het voorbijgaan aan het punt waar endomorfinen ons nog beschermen tegen pijn. Pijn wordt vooraf gegaan door vele andere signalen en die moeten we beter leren kennen herkennen en in acht nemen om pijn en dus lijden te voorkomen, of dragelijk te houden. Dat proces omgaan met jouw pijn mag ik als oefentherapeut begeleiden, Frank T. Vertosick e.a. sterken me hierin.
Ik vond het tevens een boeiend boek omdat Vertosick in zijn boek verschillende citaten aanhaalt vanuit verschillende culturen, de bijbel, het taoïsme, de literatuur dit maakt het geheel interessant en is een aanwijzing dat we hier met een arts te maken hebben die verder durft te kijken dat zijn eigen specialisme.

JMvEk,01-05-2003

Geef een reactie

Je kan deze HTML-tags gebruiken

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*