Categorieën

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Hoe zorg jij voor jezelf?

Je bent het fysieke lichaam en de ziel, geest of kern. Zelf geef ik de voorkeur om te spreken over de kern; de kern die we als ” ik”ervaren. De kern voelbaar in de romp, het hart, de onderbuik en eigenlijk overal waar we met onze bewuste aandacht zijn.

Het fysieke lichaam vraagt verzorging van innerlijk en uiterlijk i.v.m. gezondheid, conditie, veiligheid, stabiliteit, uitstraling en balans.
In de winkels, kranten, reclamefolders en op het internet kun je allerlei producten vinden, om met het fysieke lichaam en het innerlijke lichaam aan het werk te gaan. Wel zoveel dat wij, met elkaar, het idee creëren dat het niet goed met ons gaat en dat we echt iets moeten doen om met een van de aangeboden producten onszelf op te peppen.
Verminderd zelfvertrouwen, angst, schuldgevoel dragen bij aan een zwak beeld van onszelf en ontstaat door continue interactie tussen jou zelf, jouw persoonlijkheid en de andere persoonlijkheden om ons heen. De wellness branche grijpt hier op in, pakt zijn kansen en floreert goed ondanks de economisch onzekere tijden.

De mens heeft de neiging zichzelf volledig te identificeren met het lichaam, met de persoonlijkheid of onze uitstraling. Kijk dit is wie ik ben: mijn kleding, kapsel, kuurtjes, trainingen, gadgets, gedrag, eventueel roken, drinken, praatjes maken, lol trappen van alles hebben en halen we in huis om onszelf, om de persoon die je bent / wilt zijn, goed neer te zetten. Wat je ook doet, welke gedachte je ook hebt het is allemaal om je eigen ik te verstevigen, zo dat jij en je omgeving weten wie je bent. We onderhouden en trainen onszelf hierin met overdenken van de stappen die je wilt gaan zetten, de woorden die je zegt, de manier van reageren op anderen, de kleding die je wilt gaan kopen, het luchtje zoeken dat bij je past enz.
Dit lichaam, dat is die persoon, die kan dit of dat wel of niet goed, maar het is in ieder geval typerend voor hem/haar. Een adequate manier om het beeld van jezelf in de wereld neer te zetten als een afgescheiden geheel, een persoonlijkheid, die zichzelf goed onder controle heeft. Alle zintuigen werken mee om je aan het beeld vast te houden en te versterken. Zoals we dat ook met ons huis en de auto doen ziet daarbij de buitenkant er doorgaans beter verzorgd uit dan de binnenkant. Ons innerlijke lichaam, onze eigen ”wijze” ik, word m.i. te veel vergeten.

In mijn werk nodig ik regelmatig mensen uit om eens op een andere manier naar zichzelf en de klacht te kijken.
Op de volgende manier: Het lichaam is het huis waar jij in woont. Is er een probleem in je huis dan zoek je de oorzaak op en ga je het repareren en met onderhoud voorkom je verdere problemen. Doe dit nu ook in je lichaam. Waar zit de klacht precies, wat vertelt de klacht, wat is er gebeurd dat de klacht er kwam, wat is de oorzaak van die klacht, wat heeft je lichaam nodig om de klacht op te lossen.
Met het beter focussen op jezelf, kom je in contact met jouw eigen gevoelens, behoeften en doelen en die kunnen wel eens heel anders zijn dan je aan de buitenkant laat zien, tentoonstelt. Onze persoonlijkheid werd immers van jong af hier in getraind, terwijl ons eigen ik van jong af hierin klein is gemaakt.
In vele dagelijkse dingen gaan we niet meer af op de behoeften van onszelf maar hebben we de algemeen geldende regel, norm over genomen zonder er bewust van te zijn waarom en dat we het doen. Hier geef ik kleine voorbeelden: verdriet==> kind krijgt snoepje; trek==> we wachten tot etenstijd; koffie==> we kijken op het horloge om te zien of het al koffietijd is enz…., misschien kun je in je eigen observatie ook zulke reacties vinden.
Hiermee wil ik niet pleiten voor een geheel egocentrische instelling:
Ik pak wat ik pakken kan want dit is mijn behoefte op dit moment, maar het meer bewust worden van onze eigen kern zal m.i. voor velen van ons de deur naar het hart openen.

Ieder klacht die het lichaam geeft is een waarschuwing van het zelf om bewuster met het lichaam en zichzelf om te gaan. Dat wil niet zeggen dat ik geen aspirientje meer moet nemen bij hoofdpijn om toch mijn taak af te kunnen maken.  Het wil wel zeggen luister naar jezelf en voel wat de oorzaak van de pijn is: spanning, verdriet, wat het ook is, zoek het op ga bewust voelen en geef het aandacht en ruimte. Hiermee geef je het lichaam weer de kans het zelfregulerende vermogen aan te spreken en de verzorging van innerlijk en uiterlijk i.v.m. gezondheid, conditie, veiligheid, stabiliteit, uitstraling en balans te herstellen vanuit je kern.

JMvEk,16-09-2004

Geef een reactie

Je kan deze HTML-tags gebruiken

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*