Categorieën

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Vermoedelijk Hyperventilatie

Met deze diagnose krijg ik een cliënt binnen. De huisarts heeft geen duidelijke diagnose gesteld, de cliënt vraagt mij “ Was dit te moeilijk om een diagnose te stellen”,” Kost het teveel tijd om de juiste diagnose te stellen” op beide vragen heb ik geen antwoord. Wel wil horen hoe hij aan de vermoedelijke diagnose is gekomen. Er vond een vraaggesprekje van cliënte met de huisarts plaats, daarbij komt de huisarts tot de conclusie vermoedelijke HVS en verwijst de cliënt naar mij, en terecht. Een oefentherapeut kan deze diagnose goed stellen en ik sta zo langzamerhand inderdaad bekend om mijn ademwerk en blijf ik het met veel liefde doen.

Hoe kom je aan nieuwe clienten
De patiënt, die zich aanmeldde, is een jonge sportieve vrouw. Ik heb haar zien opgroeien omdat zij woonde in de buurt van mijn vorige adres. Vandaar dat ik ook zag dat haar houding verslechterde, wat ik mij herinner, vanaf eind basisschool leeftijd.
Ik ben niet iemand die de cliënten in spe, of ouders, op straat, op feestjes e.d. aanspreek, dat is niet mijn stijl. Vragen mensen wat ik doe etc. wil ik daar graag over uitleggen maar je hoort mij niet zeggen kom maar bij mij dan kunnen we zien wat er aan schort. Soms heb ik daar spijt van een brutaal mens heeft immers de halve wereld.
Nu voel ik een ander soort spijt, in dit geval betreur ik het, nadat ik haar ziekte geschiedenis hoor, dat ik haar niet eerder behandelen kon. Deze jonge vrouw heeft een langdurige ziekte van Pfeiffer achter de rug, heeft met depressie gekampt en heeft ook al enige tijd last van een Hernia. Nu wil ik niet zeggen dat dit alles met houdingsverbetering voorkomen had kunnen worden.

Verandering van houding
Ik ben er echter wel van overtuigd dat als iemand een goede lichaamshouding heeft en daarmee ook gezonde bewegingsmogelijkheden ontwikkeld dat een aantal klachten voorkomen hadden kunnen worden. Hierbij denk ik dan aan de Hernia en aan de vermoedelijke HVS.
Maar enfin het heeft geen zin zij is nu bij me en ik ga haar nu zo goed mogelijk helpen.
Om te weten wat het ademprobleem is gaan we de normale weg bewandelen, anamnese, Nijmeegse HVS vragenlijst, ademobservatie, houding, opbouw borstwervelkolom en thorax, ribbewegingen spierspanning rond thorax schoudergordel en nek..

Op de juiste plek
Alles duidt er op dat er ademproblematiek is. De vermoedelijke hyperventilatie uit zich niet in HVS aanvallen maar als een continue gespannen, benauwd gevoel dat even wegtrekt bij rekken gapen etc. We noemen dit ook wel hypnocapnie. Uiteraard ga ik de huisarts hier over bellen.
Na haar uitgelegd te hebben wat ik heb gevonden en wat ik voorstel om te gaan doen, stellen we het behandeldoel vast. Bij het afscheid nemen geeft ze me een hand en zegt: Ik ben blij dat ik bij je terecht ben gekomen, ergens diep van binnen wist ik het al langer dat ik naar jou toe moest maar durfde niet omdat je een buurvrouw was.

Geef een reactie

Je kan deze HTML-tags gebruiken

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*