Categorieën

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Preventie

Een van de redenen waarom ik in 1975 koos voor de Opleiding Bewegingsleer Cesar was een open les van mevrouw G.J. Borrias (1908-2002) in het voorjaar van 1975. Toen al op hoge leeftijd vertelde zij de groep aankomende studenten waarom bewegen geoefend, gestimuleerd en bijgehouden moet worden. Elk systeem kent zijn achteruitgang, verval;  balans en evenwicht verminderen met het ouder worden.

Daarna daagde zij ons uit met haar mee te doen, met verbazing en respect heb ik naar haar elegante bewegingen, sprongen en balans oefeningen staan kijken om daarna soms schromend mee te doen. “Ach” zei zij na de openbare les tegen mij “oefening baart kunst, jij deed die ingewikkelde sprong nu voor het eerst over een paar maanden kun je hem waarschijnlijk beter dan ik”

Preventief aan beweging kunnen werken, mensen bewust maken van hun eigen lichaam en daar anders mee omgaan is vanaf dat moment mijn motivatie geweest dit vak van oefentherapie te gaan doen.

Ons lichaam heeft positieve stimulans en aandacht nodig, door je eigen mogelijkheden te kennen en uit te breiden waar dat kan en de grens te bewaken waar dat nodig is zal veel bewegingsproblematiek voorkomen, dat is de algemene motivatie van een oefentherapeut Cesar/Mensendieck altijd geweest.

Door de veranderingen in de zorg zijn wij vanaf eind jaren 80 steeds verder van het preventieve stuk afgedwaald. Hoe mooi om te zien dat er nu steeds meer aandacht komt voor preventie en positief gezondheidswerk.

Door de wetenschappelijke inzichten over ziekten, klachten en pijn en het inzicht in de nocerende effecten van onze taal, ons denken en onze overtuigingen komen  de gezondheidswerkers weer terug te komen bij de oorspronkelijke bedoeling van de preventieve geneeskunde en willen we de verantwoordelijkheid aan de patiënt terug geven.

Volgen, begeleiden, positieve advisering, preventieve advisering en bemoedigen van de patiënt en alleen dan het stuur overnemen als de klant en of zijn omgeving er om vraagt.

Werken aan preventie dat was, bleef en is de drijvende motivatie van de oefentherapeut Cesar/Mensendieck, wat een pracht vak.

Ondertussen zit ik al weer te lang achter mijn PC, hup wegsturen en ik de fiets op.

Geef een reactie

Je kan deze HTML-tags gebruiken

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*