Categorieën

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Bewegen

Om van beweging positief resultaat te hebben gaat kwantiteit vooral om kwaliteit.

het barst van beweging

Bij bewegen zijn 2 componenten erg belangrijk nml. de hoeveelheid van het bewegen en de kwaliteit van het bewegen! Deze 2 beïnvloeden elkaar m.n. de kwaliteit van de beweging geeft het positieve effect van de beweging. Om de kwantiteit van bewegen en daarmee de algehele conditie van ons lichaam en mentale gezondheid te stimuleren zijn de volgende 5 algemene regels opgesteld door de hartstichting:

 1. Voldoende bewegen verkleint de kans op hart en vaatziekten 20-30%
 2. De bloeddruk verlaagt, waarmee de kans op een hartinfarct of beroerte verkleint
 3. Mensen die voldoende bewegen leven langer
 4. Voldoende bewegen verlaagt de stress
 5. Voldoende bewegen maakt dat je je energieker voelt

Deze regels lijken makkelijk en duidelijk, toch merk ik dat het bewegen op zich en deze regels best enige uitleg behoeft. Daarom heb ik je de vragen vooraf gesteld en ga ik nu hier op de beweegregels in door bij allen een kleine toevoeging, aanvulling of verheldering  te geven, zodat je het kunt gaan inzetten om voor jezelf de meest optimale manier van bewegen  in gang te zetten.

1.Voldoende bewegen verkleint de kans op hart- en vaat- ziektenè dat klopt op zich, wees je daarbij wel bewust dat het om regelmatig (liefst dagelijks) en om matig intensief bewegen gaat, 30 min hardlopen,  50 min intensief wandelen ( doorlopen 5 km per uur) , 1 uur fietsen met tempo 12 km per uur, 2 uur tuinieren met hurken en opkomen,  1 uur zwemmen, in tempo 1 km per uur. Haal je dit in het begin niet bouw dan stap voor stap op, luister daarbij naar je lichaam en bewaak je grenzen, ga er af en toe over heen maximaal 1x per week en geef je lichaam daarna een herstel dag. 2.De bloeddruk verlaagt door regelmatig te bewegen, dan heeft het een positief effect op hart en bloedvaten, het effect op hart en bloedvaten begint al vanaf de eerste keer, je kunt dus zelf het proces van dicht slippende vaten omkeren. Iedere extra lichaamsactiviteit leidt tot positieve gezondheid. Om de regelmaat, dagelijks minimaal 30 min intensief bewegen vol te houden is het wel belangrijk om een voor jou prettige manier van bewegen te vinden, doe iets of meerdere dingen die bij jouw passen.  Daarnaast raad ik je aan: zoek het ook in de kleine dingen zoals trap lopen in winkels en op het station en thuis door regelmatig naar boven te gaan om iets weg te leggen, op te halen doe het, het geeft jou extra beweging. 3. Mensen die voldoende bewegen leven langer, ik pleit voor: zoek het niet in het eind resultaat van een langer te leven, laat jouw doel zijn: de kwaliteit van leven door in beweging te zijn houd ik me actief en dat draagt bij aan mijn positieve gezondheid. 4.Verlagen van stress door bewegen komt door 2 belangrijke dingen: bij het intensief in beweging zijn, zijn mijn aan Hoeveel beweeg jij eigenlijk? dacht en mijn hersenactiviteit op het optimaal uitvoeren van het bewegen gericht en daardoor niet op de voorbij trekkende donkere wolken en het intensief bewegen draagt bij aan de afgifte van het gelukshormoon Dopamine je stelt een doel je behaalt het doel Dopamine  komt vrij en zorgt voor het blije effect, het duurt minimaal 1 uur voordat het Dopamine gehalte weer op het oude niveau zit. 5.Daarnaast heeft het bewegen effect op je energie huishouding, door energie te stoppen in het bewegen zetten we de energiehuishouding in onszelf in gang en dat geeft nieuwe energie (bijv. de kraan open zetten, een korte handeling, zet een grote beweging/ stroming in gang, vandaar dat je na de inspanning je wel moe maar je ook energiek of wakker voelt)

Om de kwaliteit van bewegen in te zetten kunnen de volgende vragen helpend zijn :

 • Hoeveel beweeg ik eigenlijk?
 • Hoe voel ik me voordat ik ga bewegen en daarna?
 • Hoe voel ik me werkelijk tijdens het bewegen?
 • Wat voel ik als het bewegen dat ik doe goed voor mij is?
 • Wanneer beweeg ik met mijn volle aandacht bij het bewegen, bij mijn lichaam?
 • Waar ervaar ik spanning of ontspanning in mijn lichaam?
 • Welke gedachten blijven tijdens het bewegen doorgaan?
 • Wat doet het luisteren naar muziek tijdens het bewegen met mij?
 • Hoe is het om in stilte met jezelf in beweging te gaan?

Ik, met mij veel professionals op gebied van bewegen, raad je aan de tijd te nemen voor deze vragen en tot eerlijke antwoorden en daardoor tot eerlijke conclusies te komen, zodat je weet wat jou in beweging kan gaan brengen en wat jou beweegt op weg naar beter bewegen. Kortom beweeg kwantitatief en kwalitatief goed! Beweeg een tijd zonder afleiding van muziek, gepraat of andere activiteiten gewoon jij met je hele bewustzijn in jouw lichaam dat actief beweegt, voel ervaar wees nieuwsgierig naar jezelf. Verken je grenzen en ga er slechts een klein beetje overheen, bouw de duur van het bewegen op en blijf vooral plezier in hebben in wat je doet. Beweeg vanuit je hart, vanuit je behoefte en luisterend naar je lichaam. Het is misschien een andere manier maar juist die verandering maakt dat het effect positief is. Doe iets wat je leuk vind en wat je makkelijk kunt herhalen, zorg dat het slechts een klein beetje energie kost en je veel energie geeft, blijf je bewust van die balans, soms mag het best even te zwaar zijn geweest doe dan de volgende dag een pas op de plaats. Nog fijner is daarbij ook de afwisseling te zoeken.

Geef een reactie

Je kan deze HTML-tags gebruiken

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*