Categorieën

A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Ademen

De titel laat weten dat ik het over “Ademen” ga hebben en weet vast dat “goed ademhalen” niet bestaat. Het woordenboek beschrijft het volgende:  

Ademen = inademen en uitademen, vrij ademen = vrij leven ==> dat beloofd veel goeds!
Ademhalen = lucht inzuigen en lucht uitblazen ==> dat beschrijft een actief proces
Adem = levensenergie ==> mooi daar wilde ik meer van weten en doorgeven
In de betekenis van deze woorden zit de grote waarheid verborgen. Ademhalen brengt ons op het idee dat we iets moeten doen om adem naar binnen te zuigen en uit te blazen om te kunnen ademen, dat is gelukkig niet zo. Hoe minder je iets doet, hoe beter het gaat.

Ademen is een beweging

Ademen is een beweging die, door het diafragma (de grote ademspier aan de onderkant van de borstkas) op het juiste moment een zetje in de goede richting te geven, steeds gemakkelijker wordt.
Ik vergelijk dit wel met dat zetje in de rug op de schommel, dat hoeft slechts licht en losjes te zijn en vooral op het juiste moment. Slechts weinig toevoeging van extra energie is nodig om de schommel steeds hoger en hoger te laten gaan. Als je het juiste zetje aan het middenrif geeft, kan de adem steeds dieper worden. Het rustig terug laten veren van het diafragma geeft ademsteun, ondersteunt een juiste drukopbouw in de borstholte waardoor zowel adembeweging, goede stemvorming als de bloedcirculatie gestimuleerd worden. Bij diep ademen is er sprake van een lage buik ademing, het op en neergaan van de buik onder invloed van de drukwisseling in de borst/buikholtes, soms opgang gekomen omdat je meer zuurstof behoefte hebt, bij sport en inspanning (diep en snel), soms juist in rust (diepe en traag). Bij baby’s kunnen we die totaal beweging van het ademen (waarbij de rug, het bekken, de flanken, de schouders mee doen) nog goed waarnemen, helaas bij de meeste volwassenen gaat de beweging precies andersom, de buik trekt in bij inademen, valt los bij het uitademen, we noemen dit het paradoxaal adempatroon.

de koepelvorm symboliseert het diafragma

Het natuurlijke ademproces

We hoeven de adem niet te halen, we krijgen de adem, we ontvangen de levensenergie rustig zonder weerstand, zonder extra hulp, zonder extra nodig te hebben of te willen.
Dit betekent wel dat je het lichaam moet vertrouwen. Hoe beter je, je lichaam kent en er van binnen een hechte connectie mee maakt, hoe beter je het kunt vertrouwen. We worden geboren. Het eerste wat ons kleine lichaampje doet bij de geboorte is zich openen om de adem naar binnen te laten stromen. De verandering van omgeving vraagt onherroepelijk om een reactie: De armpjes spreiden, de ruimte van de borstholte zet uit, de longen trekken open, de longen krijgen een relatieve onderdruk en de eerste adem stroomt naar binnen. De lucht komt binnen in de longen, laat het lichaam verder uitzetten, daarna veert de uitgezette borstkas terug en de lucht stroomt naar buiten meestal met een schreeuwtje. De ademstroom komt op gang, de omstanders halen opgelucht adem. Op dat moment start het leven van een nieuw individu met een eigen ademritme.

Een natuurlijk adempatroon en functioneren van ons lichaam

Een natuurlijk adempatroon heeft een gunstig effect op het verdere functioneren van ons lichaam. De ene mens gaat zich rustiger voelen, de ander kan ineens beter naar de wc, nog iemand heeft geleerd in slaap te vallen zonder inslaapmedicatie, weer een ander voelt een betere doorstroming in de benen en armen, de volgende persoon leert ineens zijn/haar eigen grenzen beter voelen en kan ze dan gaan bewaken. Ik zelf heb in de tijd van mijn opleiding Oefentherapie Cesar, met het verbeteren van mijn adempatroon mijn spraakgebrek overwonnen en daarmee mijn zelfvertrouwen gekregen.
Dit is voor mij een extra reden geweest om me tijdens mijn hele loopbaan me met ademen bezig te houden zowel voor mezelf als voor mijn cliënten.
De adem heeft een grotere invloed op ons lichaam dan alleen ons voorzien van zuurstof om te kunnen presteren, het hele systeem stroomt mee op de vloeiende beweging van de ademgolven.
Leer jouw adem te laten stromen en jij stroomt vanzelf mee. Op dat moment ga je het ritme van de beweging voelen en dat voelt rustig en prettig.

Om jouw ademproces beter te leren kennen staan er onder het kopje Oefenen: Adem verkennende oefeningen ik wens je hiermee een mooie ontdekkingstocht in jezelf!

Geef een reactie

Je kan deze HTML-tags gebruiken

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  

  

  

*